Home » News » 2018: het jaar van shared logistics

2018: het jaar van shared logistics

Category: News

Bekend met de term sharing economy? Iedereen in de logistiek zou moeten weten wat het inhoudt. De potentie hiervan voor onze sector is enorm.

De term sharing economy staat voor het economisch model waarbij eigendom gedeeld wordt met externe partijen. Op online platformen vindt aanbod en vraag elkaar. Dit biedt mooie kansen waar tot op heden vooral consumenten profiteren.

Een ritje met BlaBlaCar, op de achterbank van een Volvo die toch naar het zuiden rijdt. Een volledig ingericht appartement in Parijs via AirBNB, metrostation om de hoek. Als consument pluk je de vruchten van de sharing economy al.

In de kern draaien die innovaties om hetzelfde: slimmer omgaan met middelen en voorzieningen. Fijn voor je stedentrip en een mooie stap naar een duurzamere wereld. Maar dit is pas het begin. Waar liggen écht grote kansen voor de sharing economy? In de logistiek.

Eigen waar in eigen schappen. Zo kun je het huidige logistieke model samenvatten. Bedrijven beheren eigen warenhuizen of huren die op jaarbasis. De beschikbare ruimte en de locatie daarvan staat voor 12 maanden vast.

Past dat nog wel bij de realiteit van 2018? Lang niet altijd. Bedrijven hebben te maken met wisselende voorraden. Of zoeken naar manieren om vervoer efficiënter in te richten. Dit zijn uitdagingen waarvoor shared logistics een oplossing biedt.

De platformen daarvoor staan inmiddels. In de VS is Flexe.com de website voor shared logistics. In Europa vullen wij van Stockspots.eu deze rol in. Welke (on)mogelijkheden zie jij voor de sharing economy in de logistiek?

Deel dit stuk

Misschien ook iets voor u

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+31 (0)765 31 53 89