Home » News » Stockspots draagt bij aan Physical internet voor logistiek in Europa

Stockspots draagt bij aan Physical internet voor logistiek in Europa

Category: News

De verandering aan de vraagkant in de logistiek gaan hard. Maar gaat het hard genoeg? Steeds vaker lopen we tegen de grenzen aan van onze organisatie. De klanten vragen in steeds korter durende cycli een groter aanpassingsvermogen om aan de veel eisende consumentenvraag te voldoen. Wat voor impact heeft dit op uw warehousing strategie en personeelsplanning?

Vroeger toen de logistieke stromen nog voorspelbaar waren was het eenvoudig om voldoende mensen en ruimte te reserveren. Tegenwoordig worden de aantallen kleiner per zending en wanneer de zendingen komen en gaan is lastig te voorspellen. Vaak horen wij logistiek dienstverleners klagen over het feit dat men om een klant goed te kunnen bedienen voor een korte periode personeel moet inzetten welke de rest van de week of dag overbodig zijn. De behoefte aan flexibilisering van arbeid neemt in rap tempo toe. Zijn de uitzendbureaus die ons al jaren helpen met flexibele schillen nog wel toereikend of moeten we met een andere bril kijken naar deze ontwikkelingen?

Zoals u ziet in onderstaande "Maturity Matrix of European Supply Chain Start-Ups" welke recentelijk is samengesteld door Supply-chain media staan we nog maar aan het begin van flexibilisering van logistieke diensten en huisvesting. Stockspots is medio 2017 gestart met het ontwikkelen van deze markt en probeert op structurele wijze invulling te geven aan de behoefte van snel, tijdelijk en flexibel inzetten van opslag en logistieke dienstverlening.Hoe zien wij de toekomst?

Zoals u weet zijn de verwachtingen als het gaat om het Physical Internet (PI) hoog. De uitgangspunten in een PI omgeving in de logistiek zijn dat alle netwerken met beschikbare capaciteit en services rond opslag en transport met elkaar worden gedeeld. Hierdoor is het eenvoudig om snel een oplossing te bieden voor klanten die snel en wendbaar hun logistiek willen organiseren.

Fasering

Fase 1 Connected netwerk
Een voorwaarde voor een PI omgeving is dat er veel verschillende partijen zijn aangesloten die allemaal hun eigen capaciteit en dienstverlening op gestandaardiseerde wijze digitaal kenbaar maken aan de markt. Het connecteren van deze partijen en het standaardiseren van de dienstverlening, afrekenmodellen en communicatie is waar Stockpots op dit moment actief mee is.

Fase 2 Meer data

Opvolgend aan fase 1 is het belangrijk dat het platform het reeds gestandaardiseerde netwerk gaat uitbreiden met Near Time data over de beschikbaarheid van ruimte, human resources en de services die deze locaties op "het" moment zouden kunnen leveren. Deze informatie zal vastgelegd moeten worden door een Warehouse Management Systeem (WMS) welke geïntegreerd geleverd kan worden door het PI platform. Nu deze data centraal beschikbaar worden kunnen we door naar de laatste stap naar een echte PI omgeving voor de logistiek.

Fase 3 Toevoegen intelligentie

In de laatste stap naar een PI omgeving is het nodig om slimme algoritmes toe te voegen die op basis van de beschikbare capaciteit in realtime gaat berekenen welke locatie en vervoerder de totale fulfilment van de order kan realiseren tegen de door de verlader gestelde criteria zoals: doorlooptijd, duurzaamheid criteria, kosten en betrouwbaarheid. Hierdoor wordt het mogelijk om op SKU level een optimale routering van de order fulfilment te berekenen in een paar seconden.

Voordelen Physical Internet?

Duurzaamheid is duidelijk één van de belangrijkste voordelen die ontstaan door het beter benutten en consolideren van logistieke middelen. Het PI platform zorgt ervoor dat we besluiten sneller en efficiënter kunnen nemen op basis van mogelijkheden die de individuele besluitvormer nu niet kan overzien.

Tot slot wil ik opmerken dat doordat deze markt pas aan begin van zijn ontwikkeling staat gevoelig zal zijn voor allerlei benamingen. Voor alsnog houdt het Stockspots team het bij On-demand warehousing. Andere namen die ik reeds ben tegengekomen zijn Smart Warehousing, Uberization for warehousing of tot slot de definitie van Suppy Chain Media ad-hoc warehousing.

Gelooft u ook in deze ontwikkelingen, laat het ons dan weten zodat we samen kunnen groeien naar een betere logistiek en een duurzamere wereld.

Remko Been

remko@stockspots.eu

Deel dit stuk

Misschien ook iets voor u

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+31 (0)765 31 53 89