Skip to content

Warehouse Sharing: online daten met ideale partner(s)

26 mei 2020 Warehouse Totaal

Wist u dat gemiddeld 20 procent van de Nederlandse magazijnruimte leeg staat? En dat 60 procent van de vrachtwagens halfbeladen kriskras door Europa rijdt? De logistieke sector moet zijn milieufootprint aanzienlijk verlagen en efficiënter met magazijnruimte omspringen. Shared warehousing is een van de oplossingen. Twee specialisten, de online platforms Stockspots en Compose, leggen uit wat dit fenomeen voor verladers, logistiek dienstverleners en andere bedrijven kan betekenen.

Als verlader of als retailer kent u het probleem van pieken en dalen in de stock-levels, zeker gezien de oprukkende e-commerce, seizoensgebonden artikelen of onverwachte gebeurtenissen zoals het coronavirus dat plotseling zorgt voor lege plekken in het magazijn. En andersom: Wat doe je met een onverwachte megaorder en er is ineens een gebrek aan opslagruimte in het eigen magazijn of het warehouse van de logistiek dienstverlener? Tijdelijke opslagruimte elders kan je in dit soort situaties snel uit de brand helpen.

Geschikte partner

Dan moet je een geschikte partner vinden. Matchingplatforms als Stockspots en Compose maken dit mogelijk. Er is nog veel pionierswerk te verrichten. Het gros van de bedrijven heeft immers een eigen magazijn of zit vast aan een langdurig contract met een vaste logistiek dienstverlener die gebruik maakt van een warehouse. Desondanks weet iedere logistiek manager dat een optimale bezettingsgraad van het magazijn tegenwoordig onder druk staat. Opdrachtgevers verlangen steeds meer flexibiliteit in de supply chain.

Trailer-pooling maakte als eerste enkele jaren geleden een opmars door verschillende ladingen van verladers met elkaar te delen om de klant zo efficiënt mogelijk te beleveren. Nu zie je ook steeds meer verladers de sprong maken in de deeleconomie van het warehousing.

Stockspots: meer dan alleen matching-platform

Toen Stockspots eind oktober 2017 werd opgericht, was het delen van opslagruimte helemaal nog geen common practice. De deeleconomie gold toen alleen voor de B2C-markt. Via een intelligent online platform brengt Stockspots zowel verladers en retailers in contact met als doel om magazijnruimte, maar ook Value Added Logistics, personeel en eventueel transportmiddelen, te delen.

Gebrek aan vierkante meters door onverwachte megaorder? Tijdelijke opslagruimte elders kan je in dit soort situaties uit de brand helpen.

“Wij zijn meer dan alleen een matching-platform”, zegt CEO Remko Been en eigenaar van ISTIA Software. “Wanneer twee bedrijven elkaar gevonden hebben, geven we inkoopondersteuning, stellen we de contracten op en verzorgen we de facturering. Beide partijen hebben online een real-time voorraadoverzicht welke goederen waar liggen opgeslagen.”

Stockspots heeft nu een potentieel van 520 magazijnen in 17 Europese landen waar shared warehousing toegepast kan worden. Het klantenbestand groeit gestaag en binnen drie jaar is de omzet gegroeid naar 1,5 miljoen euro.

Stockspots richt zich op drie pijlers: inventory overflow; een verlader en/of een logistiek dienstverlener is tijdelijk op zoek naar meer opslagruimte elders en gaat op het online platform op zoek. Retail distribution is de tweede pijler. Dat betekent dat de verlader gelijk aan de (web)winkel wil leveren, zonder tussenkomst van de groothandel. Volgens Been is het efficiënt en voordelig om elders magazijnruimte te huren, bijvoorbeeld in een logistieke HUB, op een gunstige locatie ten opzichte van de winkel of de eindklant om vervolgens gebruik te maken van last-mile opties zoals fietskoeriers.

In Stockspots kun je de meest gunstig gelegen hub pinpointen. In de derde plaats kan een verlader via cross border e-commerce op zoek naar extra magazijnruimte in het buitenland. Ook daarvoor heeft Stockspots in veel Europese landen een uitgekiend netwerk van magazijnen die opslagruimte aanbieden. Het doel is next day delivery tegen uitgebalanceerde lokale transportkosten om mee te concurreren met de markt aldaar.

Compose: strategische samenwerking faciliteren

Shared warehousing klinkt goed, maar hoe vindt een supply chain manager van een bedrijf een betrouwbare strategische partner voor de lange termijn om de supply chain structureel te verbeteren? Vanuit dat uitgangspunt heeft evofenedex voor haar leden een online tool ontwikkeld: Compose. Verladers die gericht zijn op horizontale en verticale samenwerking in de keten weten dikwijls niet hoe en waar een geschikte partner te vinden die aansluit bij de logistieke behoeften en, niet te onderschatten, de ‘softe’ factoren, zoals bedrijfscultuur en vertrouwen.

Samen met studenten van de Tilburg Universiteit voerden projectmanagers van evofenedex, Nanne Schriek en Stefan Heeringa, circa 50 onderzoeken uit onder leden. Daaruit bleek dat de vertrouwensrelatie, de mate van modernisering van de supply chain organisatie en de cultuur van een bedrijf, doorslaggevend zijn om strategische partners te worden. “Als je bij iemand anders goederen opslaat, wil je wel dat dat veilig gebeurt, zonder risico op schade. Dat is een kwestie van vertrouwen”, aldus Schriek.

Compose helpt de supply chain managers via een online platform de juiste partner te vinden om magazijnruimte te delen, maar het gaat volgens Schriek om met elkaar de supply chain effectiever te organiseren door middel van het delen van magazijnruimte, logistiek personeel en transportmiddelen.

Het platform werkt vrij eenvoudig: de gebruiker meldt zich aan en vult gegevens in omtrent de aard van het bedrijf, zijn logistieke behoefte, type bedrijfscultuur en de organisatie van de supply chain. Op basis van deze data creëert Compose een match. Zodra er een match is, mogen de partners-in-spé zelf de samenwerking vormgeven. Schriek: “Wij zijn faciliterend. Bedrijven moeten elkaar toch eerst leren kennen. Tot dusver zijn er 60 gebruikers en het aantal is groeiende.”

Bron: https://www.warehousetotaal.nl/marktnieuws/warehouse-sharing-online-daten-met-ideale-partners/110651/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Get your request.

Leave your details below, we will send you a request and contact you within 24 hours (monday till friday).